Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hovawart standard

2008.08.24

Rövid Standard-előírások HOVAWART

 

Fej:                 Az erős fejen széles, ívelt homlok van, a bőr feszes. Az orrhát egyenes és a felső fejrésszel párhuzamos, mindkettő nagyjából egyforma hosszú. Stop enyhe, felismerhető. Az erős pofa kissé elvékonyodik, de sem oldal- sem felülnézetből nem ék alakú. Az ajkak feszesek, sötéten pigmentáltak.

Orr:                Erősen pigmentált, jól képzett orrlikkal.

Szemek:          Alakjuk a kerektől az oválisig terjedhet, nem dülledtek, sem mélyen fekvők. A színűk sötétbarnától a középbarnáig terjed.

Fülek:             A háromszögletű, lógó fülek lazán helyezkednek el, takarják a hallójáratot. Egymástól távol tűzöttek, ami a fej felső részét optikailag szélesíti. Hosszúságuk az alsó állkapocs magasságáig terjed. Elülső szélük felezi a szem és a nyakszirtcsont közötti távolságot.

Fogazat:          A hovawartnak teljes, 42 fogból álló fogazata van, erőteljes ollóharapása. A harapófogószerű harapás megengedett.

Test:               Mellkas: A teljes alakhoz harmonikusan illő mellkas mély, széles és erős.

Hát:                Feszes, egyenes, enyhén leeső, nem túl hosszú farral.

Farok:             Bokáig ér, a földet nem érinti. A kutya hangulata szerint a háta fölé is emelkedhet, lelógatva is hordhatják.

Színe:              fekete, fekete rajzolatú, szőke

A fekete egyedek szőre legyen csillogóan fényes, a szügytájékon legfeljebb 6 cm átmérőjű fehér folt megengedett, valamint egyes fehér szőrök a lábujjakon és a farokvégen. A szőke hovawart szőrzete közepesen szőke, a lábaknál világosabb. Ennél a színnél is engedélyezett a folt a szügyön és egyes fehér szálak. A fekete rajzolatú hovawart szőrzete fekete, a fejen és az orrháton a szájzugig szőke rajzolattal. A szemek fölött két szőke folt helyezkedik el. Szintén szőke rajzolatú a mellső és a hátulsó láb, meg a faroktő alatti rész. Nem kívánatos a mellen lévő folt, valamint egyes fehér szálak, de engedélyezett.

Szőrzet:           Feltűnően szép, hosszú, enyhén hullámos és sűrű. Különösen dús a mellkason, a nadrágrésznél és a lábak zászlóinál, valamint a bozontosan szőrös faroknál.

Nagyság:         Marmagasság: kanok 63-70 cm, szukák 58-65 cm

 
   

 Súly:              A nagyságnak és munkaképességnek megfelelő.