Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Milyen is a hovawart valójában?

2008.08.24

HOVAWART- a sokoldalú kutya

 

 

Egy hovawart gazdijának nincs könnyű élete. Bárhová is megy - oldalán impozáns kísérőjével -, azonnal felteszik neki a kíváncsi kérdést: -Hát ez meg miféle kutya?

Ha egy hovawart kerül a házhoz, elég sok érdekes dologban lesz része attól kezdve a családnak. Ez a kutya sok fajta vérét hordozza magában. Ez teszi sokoldalúvá. Bármilyen tulajdonságot szeret valaki egy kutyában - az a hovawartban meg van. Csak meg kell keresni!

 Ősei között megtalálható a Landseer, ónémetjuhász, újfundlandi, kuvasz, gordon szetter, afrikai vad agár és még több fajta. A König család férfi tagjai a Harz hegységben élő nem fajtatiszta paraszt kutyákat vették alapul. Könignek mindegy volt a kutyák színe. Az ő álma a régi német házőrző volt aki barátságos a családdal, de bizalmatlan az idegenekkel szemben. Született őrző kutya, akinek nem kell az őrző-védő munkát tanítani. König elképzelésének nem csak követői , hanem vetélytársai is akadtak. Ezek az emberek azért léptek ki a német ebtenyésztők egyesületéből, mert ott betiltották a hosszúszőrű juhászkutyák tenyésztését. Az ő elképzelésük egy hosszú szőrű házőrző kutya, juhászkutya tulajdonságokkal. Egy olyan állat, amelyik tanulékony, egyesíti magában a munka- és sportkutya előnyeit. Ezért a König típusú kutyákat német juhászkutyákkal keresztezték. A fajtát 1937-ben ismerték el hivatalosan és a munkakutyák osztályába sorolták. A fajta egyedei között máig is nagy különbségek vannak, mind külső- mind belső tulajdonságokban.

Milyen is a hovawart valójában?

 Nem hosszú lábú golden retriever, nem öntudatos szetter, és nem is lógó fülű ónémetjuhász. A hovawart egyszerűen hovawart. Ez azt jelenti, hogy minden keveredés ellenére elsősorban pásztorkutya. Önfejű és vannak saját elképzelései. Gazdájához olyan nagyon ragaszkodik, hogy minden lépését követi, mindenben együtt akar lenni vele. Nagyon nyugodt, békés, csak akkor jelez, ha az valóban szükséges. E tulajdonsága miatt jó társunk a szabadság alatt, utazásainkon. A családdal is jól kijön, és nagyon szereti a gyerekeket. Egy hovawartnak szüksége van mozgásra és elfoglaltságra. Későn érő típus, időre van szüksége, hogy felnőtté váljon, és meghallja a parancsokat. Türelmetlenséggel, és erőszakkal semmire nem megyünk nála, viszont dicsérettel és kedvességgel szinte bármire rá lehet venni. A hovawart az udvar őrzését nagyon komolyan veszi. Nem kell külön tanulnia, hogy védelmezze a gazdát és a területet, ezt megteszi minden kiképzés nélkül is. Ha gazdája meg tudja értetni magát vele, és kézben tudja tartani, az egyetértés és harmónia hosszú évei következnek. A hovawartok máig is egészséges, élénk kutyák maradtak. Megfelelő tartás esetén képesek 12-14 évig is élni. Öregkorukra bölcsek és megállapodottak lesznek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.